Naar nieuwsoverzicht


LaVie 26 juni op bezoek bij de Joodse gemeenschap in Antwerpen

‘Wij zullen doen en daardoor begrijpen’.

Daar gingen we dan 35 vrouwen en 1 man om ons onder te dompelen in de mystiek van de Joodse Gemeenschap. De meeste van ons wisten wel al wat te vertellen over de Orthodoxe Joden in de “Stad aan de Stroom”, maar waren bij het dwalen door de wijk achter het station gauw weer terug gegaan naar de “normale” straten. Al die mannen met hoge hoeden en lange jassen gaven toch wel een beetje een vreemd gevoel, door onze onbekendheid met hun gebruiken en levenshouding.

Na dit uitje is dat anders. Wij mochten, onder leiding van de gidsen van “Antwerpen Averechts”, echt kennis maken met de Joodse bewoners van deze speciale wijk. We zijn ontvangen met koffie, thee en wat lekkers. Daarna bezochten wij een synagoge en kregen uitleg over de Thora en de leefwijze van de Orthodoxe Joden. Bij de gebroeders Hoffman genoten wij van een compleet koosjer 3-gangen diner.

Er valt veel te vertellen. We hebben er een verslag van gemaakt. En alle deelnemers zijn unaniem van mening: ‘Het waren bijzondere indrukken. Een dag om nooit meer te vergeten’.